Καταναλωτές
1=Α: Πολύ σφιχτό μαγείρεμα. Η εξωτερική επιφάνεια της πατάτας δεν διαλύεται.
2=ΑΒ: Μεταξύ 1 και 3.
3=Β: Μάλλον σφιχτό μαγείρεμα, αλλά η εξωτερική επιφάνεια του κονδύλου
αρχίζει να διαλύεται (κερένια).
4=ΒC: Mεταξύ 3 και 5.
5=C: Οι βραστές πατάτες αρχίζουν να διαλύονται και ο κόνδυλος να σκορπίζει.
6=CD: Μεταξύ 5 και 7.
=D: Οι κόνδυλοι διαλύονται πλήρως. Μοιάζουν με πατάτες πουρέ.
Οι μαγειρικοί τύποι 5, 6 και 7 είναι κυρίως ποικιλίες με πολύ ψηλά στερεά, οι οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως για τσιπς και πατατάλευρο και όχι για κατανάλωση.
Ο μαγειρικός τύπος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την περιοχή καλλιέργειας. Ποικιλίες με μαγειρικό τύπο Β στην Ολλανδία, μπορεί να έχουν ΑΒ ή ακόμα και Α στη Νότια Ευρώπη.
Γενικά οι πατάτες τείνουν περισσότερο προς τους σφιχτότερους τύπους όταν καλλιεργούνται στη Νότια Ευρώπη.