Ποικιλίες
Carlita
Πατήστε για μεγένθυση
Γονείς: JAERLA X PROVITA
Τομέας: Παραδοσιακή, Λιανική Φρέσκια
Ωρίμανση: Πρώιμη, με πολύ γρήγορη κονδυλοποίηση. Μπορεί να συγκομιστεί σε 75–80 μέρες.
Κόνδυλοι: Στρογγυλοί-ωοειδείς/ωοειδείς με μεγάλο ομοιόμορφο μέγεθος, μάλλον ρηχά μάτια, κίτρινη επιδερμίδα, κίτρινη σάρκα και πολύ ψηλή παραγωγή.
Φύλλωμα: Ωραίος τύπος φυλλώματος με καλή ανάπτυξη. Αν και το φύλλωμα είναι κάπως ανοιχτό, εν τούτοις έχει καλή κάλυψη του εδάφους και διατηρείται περισσότερο απ' ότι θα αναμενόταν για μια πρώιμη ποικιλία. Άσπρα άνθη με λίγα μούρα.
Ασθένειες: Ανθεκτική στο Χρυσονηματώδη (Ro1,4). Ελάχιστα ευαίσθητη στον Περονόσπορο των φύλλων και ευαίσθητη στον Περονόσπορο των κονδύλων. Ανθεκτική στην Ακτινομύκωση. Ελαφρά ευαίσθητη στον ιό Υntn και ευαίσθητη στον ιό PVYn.
Ποιότητα: Πολύ καλή ποιότητα για τον καταναλωτή, τύπος μαγειρέματος ΑΒ (=σφιχτή/κερένια). Δεν αποχρωματίζεται μετά το μαγείρεμα. Περιεκτικότητα σε ξηρή ουσία 18,4%.
Γενικά: Η Carlita μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλους τους τύπους εδαφών και απαιτεί περισσότερο άζωτο από το κανονικό. Στις πρώιμες περιοχές όπως η Μεσσηνία, Αχαΐα, μπορεί να φυτευτεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου ή και αργότερα για την Ηλεία, χωρίς αυτό να καθυστερήσει την πρώιμη συγκομιδή της. Έτσι αποφεύγονται οι κίνδυνοι από παγετό. Η Carlita είναι μέτρια ανθεκτική στις μηχανικές βλάβες και πολύ ανθεκτική στους εσωτερικούς μώλωπες. Μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλη περίοδο. Αναβλαστάνει γρήγορα μετά από κάψιμο από παγετό. Έχει μάλλον μικρή περίοδο λήθαργου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για φθινοπωρινή καλλιέργεια. Είναι ευαίσθητη στο Sencor.