Δοκιμές
Το εργαστήριο γενετικής της HZPC διεξάγει ένα εμπορικό πρόγραμμα έρευνας, το οποίο αναπτύσσει ποικιλίες για όλες τις αγορές. Με τους 50 υπαλλήλους της και τους 60 συμβεβλημένους γενετιστές, η HZPC έχει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ανάπτυξης ποικιλιών στον κόσμο.
Το πρόγραμμα εστιάζεται στην ανάπτυξη ποικιλιών για πολλές αγορές και χώρες σε διάφορες ηπείρους με τις ειδικές κλιματολογικές συνθήκες.
Τα πρώτα χρόνια, τόσο τα πειράματα όσο και η επιλογή, γίνονται στην Ολλανδία. Στη συνέχεια οι κλώνοι περικλείονται σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα πειραμάτων στο εξωτερικό.
Αυτά τα πειράματα προσαρμογής (κοσκινίσματος), γίνονται στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική, τη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ασία.
Κατά την εμπορία, τα τμήματα έρευνας, ανάπτυξης, πώλησης και εμπορίας της HZPC συνεργάζονται πολύ στενά. Η προσέγγιση αυτή εξασφαλίζει ότι η HZPC έχει μία πλήρη εικόνα της ποικιλίας, από τη στιγμή που θα προωθηθεί εμπορικά στην αγορά. Κάθε χρόνο τρεις περίπου νέες ποικιλίες της HZPC αναπτύσσονται και παρουσιάζονται για εμπορία.
Η Ελλάδα συμμετέχει σ' αυτά τα πειράματα προσαρμογής εδώ και 25 χρόνια. Σε στενή συνεργασία με τους ειδικούς της HZPC, δοκιμάζονται και αξιολογούνται κάθε χρόνο 300 περίπου νέες ποικιλίες (κλώνοι). Στα πειράματα αυτά χρησιμοποιούνται 12 κόνδυλοι από κάθε ποικιλία, οι οποίοι φυτεύονται με το χέρι (2 σειρές Χ 6 κόνδυλοι). Οι περισσότερες από τις ποικιλίες αυτές θα απορριφθούν κατά τη μακρά περίοδο της αξιολόγησης που γίνεται κάθε χρόνο σε πολλές χώρες. Τελικά, πολύ λίγες ποικιλίες, «οι καλύτερες των καλύτερων», θα μπορέσουν να επιβιώσουν και να φθάσουν στο στάδιο της εμπορίας.
Όμως, από αυτά τα πειράματα, μπορέσαμε να επιλέξουμε και να προωθήσουμε με επιτυχία νέες μοντέρνες ποικιλίες κατάλληλες για την Ελληνική αγορά, όπως: Liseta, Mondial, Carlita, Fabula, Voyager, Carrera, Volumia, Vivaldi, Annabelle, Sylvana, Sifra, Remarka, Innovator, κ.λ.π. Πριν από τα πειράματα αυτά η Spunta ήταν η μοναδική ποικιλία της HZPC (εκείνη την εποχή της HETTEMA), η οποία μονοπωλούσε την ελληνική αγορά για πολλά χρόνια.
Είναι ενδιαφέρον να γνωρίζεις πώς δημιουργείται μία νέα ποικιλία πατάτας
Κάθε ποικιλία πατάτας αρχίζει από ένα μικρό «αληθινό σπόρο». Ο σπόρος αυτός πατάτας μαζεύεται από τα μούρα τα οποία αναπτύσσονται στη φυλλωσιά των πατατών. Υπό κατάλληλες συνθήκες, ένα κανονικό φυτό παράγει δεκάδες μούρα, το καθένα από τα οποία περιέχει εκατοντάδες μικρούς σπόρους, που μοιάζουν με τοματόσπορο.
Κάθε σπόρος δίνει ένα φυτό το οποίο παράγει μικρούς κονδύλους, οι οποίοι θεωρούνται οι πρώτοι κόνδυλοι της νέας ποικιλίας. Από το στάδιο αυτό και μετά, η διατήρηση και ο πολλαπλασιασμός της ποικιλίας γίνεται μόνο με κονδύλους.
Στο εμπόριο πατατόσπορου η λέξη «πατατόσπορος» αναφέρεται σε πιστοποιημένους κονδύλους που χρησιμοποιούνται για πολλαπλασιασμό ή για παραγωγή πατάτας κατανάλωσης. Με την επιλογή των κατάλληλων γονέων για διασταύρωση, οι γενετιστές μπορούν να μεταφέρουν επιθυμητές ανθεκτικότητες (εναντίον: Περονόσπορου, Χρυσονηματώδη, Ιώσεων, Ακτινομύκωσης, κ.λ.π.) και άλλα χαρακτηριστικά (πρωιμότητα, χρώμα σάρκας, μέγεθος και σχήμα κονδύλου, ποιότητα μαγειρέματος, κ.λ.π.) στις νέες ποικιλίες. Ο χρόνος που μεσολαβεί από το ξεκίνημα μιας νέας ποικιλίας από τον «αληθινό σπόρο» μέχρι της πλήρους εμπορίας είναι τουλάχιστον 10-15 χρόνια. Γι' αυτό, η δημιουργία νέων ποικιλιών θεωρείται ένα χρονοβόρο, πολυέξοδο και τρομερά εξειδικευμένο πεδίο της παραγωγής πατάτας.